De Menopauze in de Corporate Wereld: Een Noodzakelijk Gesprek

Published maart 13, 2024

Waarom nemen we dit graag op en maken dit ook zo graag bespreekbaar bij Workbeats? We willen alle taboes doorbreken, geen oordelen en veroordelen en alleen inspirerend zijn voor iedereen die er nood aan heeft. Je kan ook de podcast beluisteren die hierover gaat samen met Sofie Lameire, Gina Peeters en Ann De Schepper. Gemodereerd door onze initiatiefneemster die zoals we haar kennen steeds alles bespreekbaar maakt.

De menopauze is een natuurlijke levensfase die elke vrouw doormaakt. Het is een periode van veranderingen, zowel fysiek als emotioneel. Hoewel het vaak als een persoonlijke aangelegenheid wordt beschouwd, is het van groot belang dat we binnen de corporate wereld meer aandacht besteden aan dit onderwerp. Hier zijn enkele redenen waarom:

Gezondheid en Welzijn:

 • Symptomen: Meer dan de helft van de werkende vrouwen met menopauzale symptomen ondervindt hinder tijdens het werk. Denk aan opvliegers, gewrichtsstijfheid, vermoeidheid en slecht slapen.
 • Herstelbehoefte: Vrouwen met menopauzale symptomen hebben een hogere herstelbehoefte na een werkdag. Onvoldoende hersteltijd kan leiden tot mentale gezondheidsproblemen.
 • Burn-out: medewerkers met menopauzale symptomen en hinder in hun job ervaren vaker burn-out.

Productiviteit en Talentbehoud:

 • Grote Groep: Meer dan 4 op de 10 vrouwelijke medewerkers in België bevindt zich in de leeftijdsfase van 45 jaar en ouder, een groep die een vijfde van de totale werkende bevolking uitmaakt1.
 • Talent: Het behouden van ervaren medewerkers is cruciaal voor organisaties. Aandacht voor de menopauze kan bijdragen aan het behoud van talent.

Taboe Doorbreken:

 • Bespreekbaarheid: Helaas is de menopauze nog vaak een taboe op de werkvloer. Bijna een kwart van de vrouwen met menopauzale symptomen vindt het niet bespreekbaar
 • Aanpassingen: Werkgevers zouden de schouders best niet ophalen rond menopauzale symptomen. Aanpassingen in jobinhoud en -organisatie kunnen de hinder beperken

Inclusiviteit en Empathie:

 • Bewustwording: Door openlijk te praten over de menopauze, creëren we een inclusieve omgeving waarin vrouwen zich begrepen voelen.
 • Empathie: Leidinggevenden en collega’s kunnen beter ondersteunen als ze begrijpen wat er speelt.

Voorbeeldrol van Bedrijven:

 • Beleid: Bedrijven kunnen een voorbeeld stellen door een welzijnsbeleid te ontwikkelen dat rekening houdt met de menopauze.
 • Flexibiliteit: Flexibele werktijden, aangepaste werkplekken en begripvolle collega’s dragen bij aan een positieve ervaring.
Kortom, het is tijd om de menopauze uit de schaduw te halen en het gesprek aan te gaan. Door aandacht te besteden aan dit onderwerp, kunnen we een beter wellbeing beleid creëren en een gezonde, veerkrachtige werkomgeving bevorderen.

 

Beluister hierover onze podcast met 4 boeiende dames

 

 

de WOW Factor - episode 16

by Sofie Lameire, Ann De Schepper en Gina Peeters | Sociaal & fysiek welzijn: Impact welzijn en menopauze

Find more articles

Follow us

Follow us on social media for more corporate well-being news and inspiration.

Tune in to our podcast series where five domains of well-being – financial, social, mental, physical, and digital – are discussed.

More to read

Betrokkenheid daalt jaar na jaar

Betrokkenheid daalt jaar na jaar

Op 27 juni 2024 vindt de eerste corporate wellbeing content conferentie met festival-vibes van België plaats: WorkBeats. WorkBeats zet welzijn op de werkvloer op de kaart, want daar wordt (nog steeds) te weinig aandacht aan besteed. Daarom kan je op de 4 verschillende...

read more